Suomen kansallisperhonen -hanke

Mikä?

Satavuotiaalle Suomelle äänestetään kansallisperhonen! Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Kansallisperhoseksi valitaan kaikille avoimen yleisöäänestyksen voittanut laji. Äänestyksen voittaja – Suomen kansallisperhonen – julkistetaan 14.6.2017. Voittajalajin valintaa Suomen kansallisperhoseksi juhlistetaan osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Päivitys 14.6.2017: Suomen kansallisperhoseksi äänestettiin paatsamasinisiipi! Klikkaa tästä lisätietoihin voittajasta.

Kuka?

Vuokon Luonnonsuojelusäätiön käynnistämässä hankkeessa on Vuokon lisäksi mukana Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto -lehti, Suomen Perhostutkijain Seura ry sekä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti.

Kansallisperhoshankkeen virallinen suojelija on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Mitä, miten ja milloin voi äänestää?

Järjestäjätahojen perhosharrastajista ja -asiantuntijoista koostuva raati on luonut kansallisperhosen kriteerit, joiden perusteella on valittu joukko perhoslajeja kansalaisille äänestettäväksi. Äänestää voi myös itse ehdottamaansa perhoslajia.

Suomen Luonnon sivuilla järjestettävä yleisöäänestys (klikkaa siirtyäksesi äänestämään) on käynnissä 15.3.–4.6.2017.

Voittajalajin valintaa Suomen kansallisperhoseksi juhlistetaan 14.6.2017 osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Kansallisperhoseksi valittavan lajin tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  • Laji esiintyy Suomen luonnossa vakinaisena, säännöllisesti lisääntyvänä lajina.
  • Laji esiintyy laajalla maantieteellisellä alueella Suomessa.
  • Laji on helposti tunnistettavissa ja riittävän näkyvästi esillä Suomen luonnossa.

Ennalta ehdolle asetetut lajit täyttävät nämä kriteerit. Myös itse ehdottamaansa lajia voi äänestää, mutta voittajaksi valittavan lajin tulee täyttää edellä mainitut kriteerit.

Kriteerien tarkoitus on, että mahdollisimman moni suomalainen voi tuntea kansallisperhosen omakseen. Kriteerien kautta valittava kansallisperhonen on tunnistettavissa ja mahdollisimman näkyvästi esillä Suomen luonnossa.

Miksi?

Suomen kansallisperhonen -äänestyksen tavoite on, että Suomi saa pyöreiden vuosiensa kunniaksi kansallisen luontotunnuksen, joka siltä vielä puuttuu.

Haluamme, että mahdollisimman moni suomalainen vaikuttaa valintaan. Äänestyksen kautta kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus olla mukana olla mukana päättämässä uudesta luontotunnuksestamme.

Suomen satavuotisjuhla on ainutlaatuinen tilaisuus välittää lahja luonnolta Suomelle. Juhlavuosi tarjoaa myös ainutkertaisen mahdollisuuden tuoda esiin maamme luonnon kauneutta ja monipuolisuutta sekä sen suojelua kaipaavia lajeja ja elinympäristöjä.

Perhoset kuvaavat hienosti suomalaisen luonnon loistoa ja monimuotoisuutta. Ne ovat myös elinympäristöjen tilan tärkeitä indikaattoreita ne kertovat, miten ympäröivä luontomme voi.

Tausta hankkeelle on, että moni Suomen perhoslajeista on viime vuosikymmeninä harvinaistunut elinympäristöjen muutosten seurauksena. Perhoslajien ja niiden elinympäristöjen suojeluun kaivataankin tukea.

Toivomme, että kansallisperhosen valitseminen saa suomalaiset tuntemaan yhteistä vastuuta ja iloa maamme luonnon monimuotoisuudesta. Niin monipuolisella luonnollamme perhosineen on mahdollisuus pysyä kaikkien suomalaisten ilona tulevaisuudessakin.

Suomelle on aiemmin valittu äänestysten perusteella muun muassa kansallislintu (laulujoutsen), -eläin (karhu), -kukka (kielo), -kala (ahven), -puu (rauduskoivu) ja -hyönteinen (seitsenpistepirkko). Nyt on perhosten vuoro.

Tekijöitä

Hankkeen logon suunnitteli Timo Lehto. Kuvaukset eri lajeista kirjoittivat Juha Pöyry ja Kimmo Saarinen. Sisällöt käänsi ruotsiksi Magnus Östman.